| FRUNCHI:
mintire mpacchi te erba te ientu e simenti te linu o lu cocciulu te pimmitoru o
sapune te barba cu lu zuccaru;
 (FORUNCOLI:
metti impacchi di erba di vento e semi di lino o seme di pomodoro o sapone da
barba con lo zucchero)
 
 FURSIONE:
stricare u pettu e la frunte cu l'oiu cautu, o bivire mieru cautu e zzuccaratu,
o bivire nu cottu te fiche, scorze te maranciu, 
curcumiddhru, marva e fiuri te papaveru;
 (RAFFREDDORE:
massaggiare forte il petto e la fronte con olio caldo o bevi vino caldo e
zuccherato o bevi un decotto di fichi, bucce di arancio amaro, camomilla, malva
e fiori di papavero)
   
 MINNEDDHRE:
struscia susu le minneddhre na cozza nuta, mpenni poi la cozza nuta a nu filu te
fierru. Quannu la cozza nuta sicca, la minneddhra cate.
 (ESCRESCENZE
CARNOSE: passa sul porro una lumaca senza guscio, dopo appendi la lumaca ad un
filo di ferro. Quando la lumaca è seccata, il porro cade)
   
 MORROIDI:minti
na scorza te rami tennireddhri te ulia.
 (EMORROIDI:metti
una corteccia di rami teneri d'ulivo sulla parte interessata)
 
 MUSI
SPACCARISCIATI:
minti susu li musi succu te limone, oju cautu o succu te cornula.
 (ERPES:metti
sopra le labbra succo di limone, olio caldo o secco di carrubo)
 
 NERVI:
bbivite acqua fervuta cu fiuri te papauru e fiche siccate.
 (beviti
acqua cotta con fiori di papavero e fichi secchi)
 NGIRATISCITU:
taja a doi nu pummitori e ncoppulalu cu tuttu u untra su u tiscitu e poi
ttaccane na pezza.
 (GIRADITO:
taglia in due un pomodoro e con tutte le sue interiora ponilo sul dito e fascia.)
 
   ORZAIOLU:
struscia a parte  cu n'anellu t'argentu.
 (strisciaci
sopra con un anello d'argento)
   
 PERDITE:
pe lle perdite, scorsa te ulia, cinnire, acqua fervuta cu sale e sapune, pinne
te taju, cauce crattata;
 (per
le perdite serve buccia di olivo, cenere, acqua cotta con sale e sapone, canne
penne di taglio e calce grattata)
 
   PERTOSSE:
bbivite acqua fervuta cu fiuri te papauru, simenti te finucchi, fiche siccate,
scorze te mennule e zuccaru.
 (beviti
acqua dove hai cotto fiori di papavero, semi di finocchio, fichi secchi, bucce
di mandorle e zucchero)     PORRU:
mintine susu nitratu t'argentu e do gocce te latte te fiche.
 (metti
sul porro una goccia di nitrato d'argento e due gocce di latte di fichi)
    PRESSIONE:
pe lla pressione manciate a disciunu nu picca te aju o manciate li lupini;
 (per
la pressione mangiati a digiuno un po' di aglio o lupini)
   |